Творчески провокации и дискусии по време на иновативната 3D работилница

 Първата по рода си работилница по 3D сканиране и принтиране на обекти и кукли в контекста на кукленото изкуство приключи на 25 август. Събитието се проведе в Регионална библиотека “Михалаки Георгиев”, гр. Видин, в рамките на 3 дни.

Творческата работилница събра на едно място актьори, сценографи, кукломайстори, студени и любопитни граждани, за да формира една разнообразна група от хора на изкуството, които с интерес следяха всички етапи и информация, предоставена от лекторите.

По време на заниманията беше представен проекта, от който е част разботилницата – за „Иновативен европейски куклен театър”, дигиталният каталог за кукли, в който ключова роля взе нашият колега актьорът Пламен Кънев, различните видове 3D принтери и методи за 3D сканиране. Лектроите посъветваха и споделиха личен опит за използване на програми за обработка на изображения и различни софтуери, демострираха как се сканира кукла, обработва файла и как реално се принтира тя. Пример е куклата-пингвин на Държавен куклен театър от представлението “Кой си ти, приятелю?”.

Дискусията за дигитализацията на кукления театър беше оживена. Присъствието на участници от различни възрастови групи и с различен опит направи разговора оживен и бяха чути многобройни идеи и аргументи за това доколо е допустимо технологията да навлезе в живото изкуство.

Работилницата е част от проект „Иновативен европейски куклен театър, съфинансиран от Програма „Творческа Европа“ на ЕС и Национален Фонд „Култура“.
Проектът се изпълнява от Théâtre de la Massue от Ница – водещ партньор, Франция и партньорските организации: Държавен куклен театър – Видин, България, ECCOM – Европейски център за културна организация и мениджмънт – Рим, Италия и Университет Côte d’Azur, Ница, Франция.

Scroll to top